10 kjennetegn på en god nettside for bedrifter

Det å ha en hjemmeside for bedriften vet de aller fleste er viktig. Nettsiden er ansiktet utad for en bedrift, og er en veldig viktig investering – men hva gjør egentlig en nettside god og velfungerende? Hjemmesiden bør bygge oppunder merkevaren til bedriften, og fremstå som profesjonell og trygg. I denne artikkelen tar vi for oss 10 punkter som kjennetegner en god nettside.

1. Mål

Det er viktig å definere tidlig hvilke målsettinger din bedrift har med nettsiden. Er nettsiden tiltenkt for å øke trafikken og synligheten? Skaffe nye kunder? Øke kompetansen? Styrke merkevaren med informasjon? Kanskje dere har en fin blanding av flere punkter? Uavhengig hva målsettingen er, bør den være på plass både før nettsiden produseres, samt være en del av den digitale strategien.  

2. Call to action

Hvilke konkrete handlinger ønsker dere at besøkende på nettsiden skal utføre? Det kan være å kjøpe et produkt, bestille time, fylle ut kontaktskjema m.m. Hva skal være deres «Call to action» (CTA)?  

3. Design

Designet til nettsiden må planlegges nøye og bør gjenspeile virksomheten. De visuelle elementene bør spille på lag. Her tenker vi da på logo, fonter, farger og andre visuelle elementer. Det gir et helhetlig og stilrent design.   

I dag består over halvparten av all internettrafikk fra mobile enheter. Det er derfor viktig med et repsonsivt design som fungerer på forskjellige plattformer. Det kommer stadig nye standarder for utforming av nettsider. Et godt eksempel her er «Universell uforming». Universell utforming betyr at brukerene – uavhengig av sine forutsetninger – på en god og enkel måte kan ta i bruk både nettsider og automater som de møter i hverdagen. Det stilles ofte krav til universell utforming, blant annet i det offentlige.

Det gjelder å ha en plan for en god nettside
En god nettside starter med en plan og struktur

4. Struktur og funksjonalitet

Det bør utarbeides en informasjonsstruktur for funksjoner og innhold, og dette bør gjøres tidlig i prosessen. Når en bruker besøker nettsiden skal det være enkelt å navigere, og det skal være raskt og enkelt og finne frem til det de er ute etter. Mange undersider kan i utgangspunktet virke fornuftig, men da må det tydeliggjøres og synliggjøres med knapper og kategorier, slik at brukerreisen er logisk og ikke minst brukervennlig.   

5. Innhold og tekst

Innholdet på nettsiden er det viktigste av alt. Her må det tenkes nøye igjennom hva som publiseres, og det gjelder både innholdet som er på nettsiden ved lansering, men også i artikler/innlegg/innhold som blir publisert etter lansering. Hvem er det egentlig dere skriver til? Hvem er kunden? Både stilen og tonen i teksten må tilpasses deretter.   

Oppbyggingen av innholdet burde gjøres oversiktlig, gjerne ved bruk av nøkkelord, forklarende titler og mellomtitler. En studie viser at flertallet leser i «F» format, som vil si at de leser de to første linjene for så å «scanne» resten av siden etter nøkkelord og mellomtitler for å komme til informasjonen de er ute etter.  

P.S. Ikke glem å avslutte med en CTA som gir brukeren lyst til å utføre tiltenkt handling. 

6. Bilder

Bilder og videoer i høy kvalitet er utrolig viktig på en moderne nettside, og bør tilpasses hvert enkelt bruksscenario. Bildene bør representere bedriftens merkevare, og samtidig fremheve innholdet det tar for seg.

7. Sikkerhet

Sikker surfing på internett er noe alle forventer. Vær sikker på at det er et sikkerhetssertifikat (SSL) koblet mot domenet på webserveren. Du vil se «https» i nettadressen, og gjerne en hengelås. Det å ha SSL betyr at at det er en kryptert datastrøm mellom leseren og nettsiden – og brukeren ser at du tar sikkerheten til vedkommende på alvor.  

Vi anbefaler at dere benytter gode og sterke passord, helst med spesialtegn (!,$,#, osv.) og tofaktorautentisering (2FA). I tillegg til dette er det mange forskjellige verktøy som kan tette vanlige sikkerhetshull. Disse finnes som regel i form av tillegg (plugins).  

8. Aktiv og oppdatert nettside 

Det er viktig at nettsiden både er og fremstår som aktiv. Dette kan oppnås ved å regelmessig poste artikler, innlegg e.l. slik at brukere ser at nettsiden faktisk er i bruk. Om virksomheten har tid og ressurser, burde dere sterkt vurdere å ha en bedriftsblogg og/eller artikkel arkiv på nettsiden. Dette kan hjelpe til med å styrke merkevaren, samt gjøre bedriften mer attraktiv og synlig.  

9. Synlighet

Sidestruktur, innhold og meta-data avgjør i hovedsak hvor høyt en nettside rangerer i søk på Google. Hvor ofte du oppdaterer relevant og verdifullt innhold vil også bidra i rangeringen (ref. avsnittet om aktiv side). At nettsiden er responsiv, og i hvilken grad, spiller også en stor rolle.  

I tillegg til søk i Google, kan innlegg på sosiale medier med lenke til nettsiden bidra med økt trafikk – som igjen hjelper rangeringen i søkemotorer.  

10. Analyse av data

Google Analytics (GA) er en gratis tjeneste, som gir deg de dataene du trenger for å få mest mulig ut av nettsiden din (adferdsdata). Ved å kunne følge med på disse dataene for din nettside får du muligheten til å legge opp strategier som passer godt til det du ønsker å forbedre eller oppnå.  

Du kan også analysere hva brukere trykker på, og hva som får kunder til å trykke seg vekk fra nettsiden, slik at du kan rette opp i det. Samt vite mer om hva som fører til konverteringer eller salg. 

Nå har dere fått en kort innføring i 10 viktige kjennetegn på en god nettside. Venturis har levert en rekke nettsider til alt fra lokale aktører, til store internasjonale selskap. Ta gjerne en titt på noen av våre artikler med forskjellige tips og triks rundt nettsider, digital markedsføring m.m., eller kontakt teamet i Venturis for hjelp med din nettside

Del eller skriv ut denne artikkelen:

Spørsmål? Kontakt oss